Kinesist
Kimberly De Vriendt
Nazarethsesteenweg 34F
9770 Kruisem (Lozer)
GSM 0473 22 47 25
Kimberly.de.vriendt@telenet.be

foto manuele therapie

foto manuele therapie

Prenatale kinesitherapie:

Tijdens een zwangerschap ondergaat het lichaam van de zwangere vrouw veel veranderingen.Het doel tijdens de prenatale sessies is om aanstaande moeders en hun lichaam voor te bereiden op de bevalling.


Dit doe ik met het:

  • Aanleren van ademhalingstechnieken
  • Uitleg over het verloop van de bevalling
  • Aanleren van een correcte perstechniek
  • Geven van informatie over wat er met het lichaam gebeurt tijdens de bevalling
  • Geven van ontspanningsoefeningen
  • Begeleiding van de partner

Zo kan je als toekomstige mama geruster en minder gespannen naar de bevalling toeleven.
Tijdens de zwangerschap krijgen vele vrouwen last van allerlei klachten en lichamelijke ongemakken (rugklachten – bekkenklachten – gezwollen benen). De kinesitherapeut kan een belangrijke rol spelen om deze klachten te verlichten. Afhankelijk van het soort klacht, wordt individueel gekeken naar een aangepaste behandeling en aangepaste oefeningen.


Er wordt ook extra aandacht besteed aan het oefenen van de bekkenbodemspieren. Deze spieren worden tijdens de zwangerschap zwaar belast en moeten ook daarna opnieuw versterkt worden. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap al af en toe last van urine- of stoelgangsverlies. Andere vrouwen merken weinig of niets van deze belasting op de bekkenbodemspieren. Toch heeft elke vrouw er baat bij om de bekkenbodemspieren te oefenen.
Zo raden wij aan om deze spieren al bewust te leren gebruiken tijdens de zwangerschap. Preventie is heel belangrijk.


Postnatale kinesitherapie:

Een verzwakking van de bekkenbodem, buik- en rugspieren is onvermijdelijk. De zwangerschap en bevalling hebben namelijk een niet te onderschatten impact op het lichaam van de vrouw. Na de bevalling wordt er best eerst een rustperiode van 6 à 8 weken ingelast. In deze kraamperiode kan er wel gestart worden met bewustwording en versterken van de bekkenbodemspieren.
Tijdens de zwangerschap en na een bevalling verliest een bekkenbodem aan kracht en uithouding: de spieren zijn vermoeid en uitgerokken en kunnen zelfs gescheurd of ingeknipt zijn. Dit kan leiden tot urineverlies, stoelgangsproblemen, het verlies van stoelgang, windjes niet kunnen onderdrukken, verzakkingen en pijn bij betrekking.
Een veel voorkomende klacht na de zwangerschap is inspanningsincontinentie. Daarbij verliest de vrouw enkele druppels urine tijdens hoesten, niezen, lachen, tillen en andere activiteiten waarbij de druk in de buikholte toeneemt. In deze eerste fase wordt er informatie gegeven over bekkenbodem en leert u de bekkenbodemspieren op een juiste manier opspannen en trainen. Het dagelijks uitvoeren van deze oefeningen kan de kwaliteit van uw bekkenbodem op lange termijn bepalen. Na deze eerste rustperiode is de vrouw voldoende gerecupereerd en klaar voor de aanvang van een intensiever postnataal oefenprogramma.


Tijdens het oefenprogramma richten we ons op volgende aspecten:

  • Verstevigen van de bekkenbodemspieren. Dit ter preventie van incontinentieproblemen en om verzakkingen van inwendige organen te voorkomen.
  • Spierversterkende oefeningen (zowel voor buik, rug, benen) en fysieke reconditionering. Naarmate de therapie vordert, wordt de moeilijkheidsgraad en de intensiteit van de oefeningen geleidelijk aan opgevoerd.
  • Houdingscorrectie

Door de verzorging van het kind worden er nieuwe belastingen op het lichaam van de vrouw gelegd. Ook hieraan wordt er aandacht besteed tijdens de postnatale kinesitherapie. Deze nieuwe houdingen en handelingen kunnen namelijk een (over)belasting veroorzaken ter hoogte van de schouders, nek, rug en armen.